الهام کثیری کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی و مشاور حقوقی در دوشنبه های حقوقی به سوالات حقوقی شهروندان پاسخ خواهد داد و در ردیف حقوقی این هفته به موضوع موانع ارث پرداخته شده است. در ادامه این مطلب با مفهوم موانع ارث آشنا خواهید شد.
ماجرای اختلافات خانوادگی بر سر ارث و میراث را تقریباً همه ما شنیدهایم و میتوان مثالهایی از اختلافات خانوادگی در خصوص ارث و نحوه تقسیم آن را دید که اعضای یک خانواده را در مقابل هم قرار داده و گاهی منجر به فاجعه میگردد. مطابق قانون مدنی ارث به موت حقیقی یا فرضی مورث تحقق پیدا میکند و به اموالی که بعد از فوت شخص به بازماندگان و وارثان او تعلق میگیرد ارث میگویند. اما گاهی اوقات طبق قانون شرایطی وجود دارد که در صورت وجود آنها وراث از متوفی ارث نمیبرند که به این شرایط موانع ارث میگویند که عبارتند از :
1. قتل : بر اساس قانون مدنی اگر ورثه عمداً مورث خود را به قتل برساند از ارث او محروم میگردد اعم از اینکه این کار را منفرداً انجام داده باشد یا با شراکت دیگری که این مورد نیز استثنائاتی را داردکه در آینده توضیحات بیشتری را درباره آن خواهیم داد
۲٫ کفر: کافر از مسلمان ارث نمیبرد لیکن مسلمان از کافر ارث میبرد و اگر متوفی مسلمان باشد هر کدام از ورثه که کافر باشند از او ارث نمیبرند و اگر مسلمان وراث دیگری جز وراث کافر نداشته باشد اموالش به عنوان اموال بلاوارث به حاکم و بیت المال میرسد.
۳٫ لعان: لعان یعنی مردی انتساب فرزندی به خودش را انکار کند و به همسر خود تهمت زنا بزند و در اینجا رابطه توارث از میان رفته و دیگر زن و شوهر از یکدیگر ارث نمیبرند .
۴٫ تولد از زنا : در حقوق ایران طفل متولد از زنا فرزند مشروع تلقی نمیگردد بنابراین از احکام مربوط به فرزندان که یکی از آنها ارث میباشد محروم میگردد.
۵ . جنین: اگر هنگام فوت مورث جنینی وجود داشته باشد که زنده به دنیا آمدن او موثر در تقسیم ارث باشد تقسیم ارث انجام نمیگردد تا وضعیت جنین مشخص شود.
۶٫ غایب مفقود الاثر: اگر در میان وراث شخص غایب مفقود الاثر باشد سهم او کنار گذاشته شده تا وضعیت او روشن گردد . بنابراین موارد نام برده اموری هستند که اگر شرایط ارث وجود داشته باشد مانع ارث بردن وراث از شخص متوفی خواهند گردید.
- نویسنده : الهام کثیری
- منبع خبر : محمودآباد آنلاین