محمودآباد آنلاین – دولت سیزدهم از ابتدای شروع فعالیت خود برنامه ساخت مسکن برای تمامی متقاضیان مسکن را کلید زده، برنامهای که میتواند زمینه ساز رونق بازار مسکن و خروج چندین ساله این بازار از رکود سنگین باشد.
طرح نهضت ملی مسکن با هدف ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی برای متقاضیان برنامه ریزی شده است. از مهر ماه ثبت نام در طرح نهضت ملی مسکن از متقاضیان واجد شرایط آغاز شد و ساعت ۲۴ دیشب این فرصت به اتمام میرسد.
ثبتنام مردان مجرد از دوشنبه ۲۰ دی آغاز میشود و سن ثبتنام کنندگان هم از ۲۵ سال به ۲۳ سال کاهش یافته است. ثبتنامکنندگان مجرد باید هنگام تحویل واحد طبق فرم تعهد متاهل باشند؛ در غیر این صورت واحد به قیمت کارشناسی روز برای متقاضیان محاسبه میشود.
پیش از این، فقط مردان مجرد بالای ۴۵ سال و زنان مجرد بالای ۳۵ سال امکان ثبتنام در طرح نهضت ملی مسکن را داشتند اما با این مصوبه، مردان مجرد بالای ۲۳ سال نیز با هدف تشویق آنها به ازدواج میتوانند از هفته آینده در سامانه «ثمن» ثبتنام کنند.
میزان اقساط تسهیلات نهضت ملی مسکن با توجه به آنچه مسئولان وزارت راه و شهرسازی اعلام کردهاند حدود ۳/۵ تا ۴ میلیون تومان خواهد بود. تاریخ شروع پرداخت اقساط نیز دو تا سه سال بعد از دریافت این تسهیلات است.
برای ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی تاکنون بیش از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر ثبت نام کرده اند. در تمامی شهرهای کشور تا کنون اراضی برای ساخت این واحدها تامین شده است. تجربه ساخت واحدهای مسکن مهر نشان می دهد که زمان بر شدن ساخت این واحدها قیمت این واحدها را از ۳۰ میلیون تومان به بیش از ۳۰۰ میلیون تومان رساند. با مطرح شدن طرح نهضت ملی مسکن متقاضیان از نحوه ساخت این واحدها و میزان قیمت تمام شده آن نگران هستند.
قیمت تمام شده ساخت مسکن را کاهش میدهیم
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه وشهرسازی گفت: ما برای واجدان شرایط مسکن کشور سعی کرده ایم سهم تسهیلات اضافه کنیم و قیمت تمام شده در حوزه مصالح ساختمانی و همچنین در حوزه زمین راکاهش داده ایم.
به گفته محمود زاده بیشترین زمین ها در اختیار دولت است، بنابراین سعی کردهایم با اجاره ۹۹ ساله و حذف سیستمی آن از قیمت کل بتوانیم قیمت تمام شده را کاهش دهیم. در شیوههای ساخت هم ما سعی کرده ایم شیوههای ارزان سازی را در دستور کار خود قرار دهیم.
وعده پرداخت وام به سازندگان در قالب نهضت ملی مسکن باید محقق شود
دبیر کانون سراسری انبوه سازان گفت: بخش خصوصی انتظار دارد در کنار جهش تولید مسکن، جهش ساختاری در عملکرد سازمانها، ارگانها و نهادهای دولتی صورت گیرد. ساخت چهار میلیون مسکن که گفته میشود بر عهده بخش خصوصی خواهد بود، نیاز به همافزایی و رفع موانع از جلوی پای بخش خصوصی دارد.
به گفته پور حاجت، ساخت سالیانه یک میلیون واحد و حتی بیشتر امکانپذیراست به شرطی که بخش خصوصی بتواند بدون دغدغه و گرفتار شدن در دیوانسالاری و پیچ و خم اداری کارها را جلو ببرد.
کارشناس اقتصاد در حوزه مسکن گفت: به طور میانگین اگر ساخت هر متر ساختمان ۱۰ میلیون تومان هزینه داشته باشد، هدف دولت برای ساخت یک میلیون واحد مسکن در سال با در نظر گرفتن این شرایط و فرض بر اینکه هر واحد ۸۰ متر باشد ،باید ۸۰ میلیون متر مربع مسکن ساخته شود و اگر این رقم در ۱۰ میلیون تومان ضرب شود مفهوم آن این است که چند صد میلیارد تومان وارد گردش شده است.
حق شناس گفت: یکی از موتورهای پیشران وضعیت فعلی اقتصاد میتواند بازار مسکن باشد به شرطی که تأمین منابع آن از بخشهای واقعی اقتصاد صورت گیرد و از محل چاپ پول نباشد، چرا که در این صورت شاهد افزایش نرخ تورم و رکود مجدد در بازار مسکن خواهیم بود.
بازار مسکن بخش پیشران اقتصاد ایران است
بخشی از حوزه پیشران اقتصاد بخش مسکن است، اما به شرطی که پولهایی در این بازار هزینه میشوند، از محل چاپ پول نباشد و پول حقیقی در این بازار تزریق شود و به گردش درآید.
ساخت مسکن با اشتغال مستقیم همراه است، زمانی که یک متر مسکن ساخته میشود، هزاران مهندس در رشتههای مختلف، کارگران ماهر و غیر ماهر، بنگاهها فعال میشوند. زمانی که بخش مسکن فعال نباشد، صنعت سیمان، صنعت آلومینیوم، صنعت رنگ، صنعت چوب و… نمیتوانند به کار خود ادامه دهند و رونق داشته باشند در بخش مسکن به کار میگیریم.
در حال حاضر تاکنون چندین بار دولت اعلام کرده است که برای ساخت واحدهای مسکن دولتی از جمله مسکن ملی هزینه ساخت هر مسکن بین ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان تا ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است که به نظر میرسد برای پروژههای نهضت ملی مسکن هم چنین تدابیری را در نظر بگیرند.
پیش از این دولت اعلام کرده بود که برای تسریع در اجرای پروژههای نهضت ملی مسکن از تکنولوژیهای جدید کشور چین استفاده خواهد کرد که همین خود باعث حاشیههای بسیار زیادی شده است چراکه چندین بار اعلام شده بود که قرار است چینیها به جای سازندگان ایرانی اقدام به ساخت کنند. البته در نهایت این موضوع هم از سوی وزیر راه و شهرسازی و هم از سوی معاونت مسکن و ساختمان تکذیب شد.
سازندگان بخش خصوصی مدعی هستند که خود میتواند با کمترین هزینه و با سرعت بسیار بالایی ظرف مدت یک سال یک میلیون واحد مسکونی را بسازند به شرطی که به بخش خصوصی اعتماد شود و حمایت از این بخش صورت گیرد.
- نویسنده : محبوبه کباری
- منبع خبر : باشگاه خبرنگاران جوان